Je pomerne ťažké konkretizovať odporúčanú výživu pre pacienta s obezitou, nakoľko pri zostavovaní výživových plánov je vždy potrebné zohľadniť individuálne potreby jednotlivca. Ide napríklad o rôzne možné zdravotné komplikácie, ktoré sa s nadváhou a obezitou spájajú, ako napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak a pod., či potravinové alergie alebo intolerancie.

Platia však určité zásady a pravidlá, ktoré aplikujeme všeobecne.

U obézneho pacienta musíme dávať pozor na to, aby nedochádzalo k pocitom výrazného hladu – vyhladovania, pretože to by mohlo viesť k miešaniu chutí a nárazovým príjmom vysokého množstva kalórií, čo nie je žiadúce. Je preto dôležité pacienta pravidelne edukovať a kontrolovať, aby jedol dostatok zeleniny a aby sa stravoval pravidelne bez vynechávania jedál. Odporúčané je jesť minimálne 4× denne v približne rovnakých časoch, kde prestávky medzi jednotlivými chodmi jedál nie sú dlhšie ako štyri hodiny.

Častým problémom sú chute na sladké jedlá, ktoré sa snažíme kompenzovať kvalitnou čokoládou alebo čerstvým ovocím – toto odporúčanie však musí byť pacientovi správne vysvetlené, aby nedochádzalo k neuváženej konzumácii týchto potravín. Stanovené sú preto maximálne odporúčané dávky čerstvého ovocia na deň (350–400 g), vhodné je kombinovať ich s bielkovinami alebo tukmi (proteínový doplnok, tvaroh, syr, orechy), aby nedochádzalo k prudkým výkyvom hladiny glykémie, pretože tento jav by nežiadúco ovplyvňoval proces redukcie hmotnosti.

V neposlednom rade je veľmi dôležitý pitný režim, kde odporúčame príjem tekutín udržovať na objeme 30 ml/kg telesnej hmotnosti. Najvhodnejšia je čistá voda, prípadne bylinné nesladené čaje.

Pri redukcii hmotnosti je potrebné z jedálnička odstrániť rafinovaný cukor (sladkosti), polotovary a jedlá typu fast food, pretože ide o chuťovo veľmi výrazné potraviny obsahujúce veľa kalórií v malom objeme a tiež sú to potraviny, ktoré obsahujú nadbytočné množstvo saturovaných (nasýtených) a nezdravých tukov a rafinovaného cukru.

Objem prijatých kalórií a pomer jednotlivých makroživín (bielkoviny, tuky a sacharidy) by mal zohľadňovať princípy racionálnej výživy. Pri redukčnom jedálničku nastavujeme makroživiny tak, aby príjem sacharidov bol približne na 2–2,5 g na kilogram hmotnosti, tuky zodpovedajú približne 0,5–0,7 g / kilogram telesnej hmotnosti a bielkoviny v priemere 1 g / kilogram telesnej hmotnosti.

Je potrebné zohľadňovať bazálny metabolizmus pacienta (hodnota, ktorá udáva množství energie pre udržaní všetkých vitálních funkcií) a denný príjem kalórií nastavovať individuálne tak, aby nebol nižší ako bazálny metabolizmus. U väčšiny pacientov s obezitou

je jedálniček nastavený tak, aby pre ženy spĺňal 1500 kcal/deň a u mužov 1700 kcal/deň. V priemere jedálniček obsahuje teda približne 1600 kcal.

Pre konkrétne odporúčania pre zdravý životný štýl nás neváhajte kontaktovať.

Ing. Mgr. Klaudia Ilčíková

nutričný špecialista

NUTRIVIT - výživa a prevencia