Karfiolové halušky s bryndzou a slaninkou
Karfiolové halušky s bryndzou 🥦🧀🥔
Lahká, no sýta verzia tradičného jedla v modernejšom a zdravšom prevedení. Ideálne pre tých, ktorí chcú znížiť množstvo múky a sacharidov, no stále si dopriať slovenskú klasiku s bryndzou.
Ingrediencie (2 porcie) 🥄
-
🥦 400 g karfiolu (natrhaný na ružičky)
-
🥔 200 g zemiakov
-
🧀 150 g bryndze
-
🥣 60 g kyslej smotany (alebo cottage cheese)
-
🥓 30 g slaniny
-
🧂 Soľ podľa chuti
-
🌿 Jarná cibuľka na posypanie (voliteľné)
-
🍖 (voliteľné) Šunka alebo ďalší cottage cheese na zvýšenie bielkovín
Postup 👩🍳
-
Karfiol naparíme (alebo krátko povaríme) a nasekáme na drobné kúsky – veľkosťou pripomínajú halušky.
-
Zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode.
-
Zmiešame teplý karfiol a uvarené zemiaky v jednej miske.
-
V inej miske spojíme bryndzu s kyslou smotanou (alebo cottage cheeseom) a pridáme k zmesi. Premiešame.
-
Slaninu nakrájame na malé kúsky, opražíme a vytvoríme škvarky. Polejeme nimi halušky.
-
Servírujeme posypané jarnou cibuľkou. Pre vyšší obsah bielkovín môžeme pridať šunku alebo extra cottage.
Nutričné hodnoty 📊
| Výživové hodnoty | Celý recept (2 porcie) | Na 1 porciu |
|---|---|---|
| Energia (kalórie) | 760 kcal | 380 kcal |
| Bielkoviny | 36 g | 18 g |
| Tuky | 46 g | 23 g |
| Sacharidy | 42 g | 21 g |
Hodnoty sú orientačné a môžu sa líšiť podľa typu bryndze a použitej smotany.

