Karfiolové halušky s bryndzou 🥦🧀🥔

Lahká, no sýta verzia tradičného jedla v modernejšom a zdravšom prevedení. Ideálne pre tých, ktorí chcú znížiť množstvo múky a sacharidov, no stále si dopriať slovenskú klasiku s bryndzou.


Ingrediencie (2 porcie) 🥄

  • 🥦 400 g karfiolu (natrhaný na ružičky)

  • 🥔 200 g zemiakov

  • 🧀 150 g bryndze

  • 🥣 60 g kyslej smotany (alebo cottage cheese)

  • 🥓 30 g slaniny

  • 🧂 Soľ podľa chuti

  • 🌿 Jarná cibuľka na posypanie (voliteľné)

  • 🍖 (voliteľné) Šunka alebo ďalší cottage cheese na zvýšenie bielkovín


Postup 👩‍🍳

  1. Karfiol naparíme (alebo krátko povaríme) a nasekáme na drobné kúsky – veľkosťou pripomínajú halušky.

  2. Zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme v osolenej vode.

  3. Zmiešame teplý karfiol a uvarené zemiaky v jednej miske.

  4. V inej miske spojíme bryndzu s kyslou smotanou (alebo cottage cheeseom) a pridáme k zmesi. Premiešame.

  5. Slaninu nakrájame na malé kúsky, opražíme a vytvoríme škvarky. Polejeme nimi halušky.

  6. Servírujeme posypané jarnou cibuľkou. Pre vyšší obsah bielkovín môžeme pridať šunku alebo extra cottage.


Nutričné hodnoty 📊

Výživové hodnoty Celý recept (2 porcie) Na 1 porciu
Energia (kalórie) 760 kcal 380 kcal
Bielkoviny 36 g 18 g
Tuky 46 g 23 g
Sacharidy 42 g 21 g

Hodnoty sú orientačné a môžu sa líšiť podľa typu bryndze a použitej smotany.