Ricotta trubičky ("fit cannoli")
Poznáte talianske (sicílske) cannoli?
Pravé cannoli sa vyprážajú na oleji a plnia sa ricottou zmiešanou s práškovým cukrom.
Tieto trubičky vám ich pripomenú a sú trošku zdravšou variantou.
Ich príprava je veľmi jednoduchá!
Navyše, jedna trubička má iba 170 kalórií a je plná kvalitných bielkovín.
To musíte skúsiť!
Potrebujeme naozaj iba pár ingrediencií (na 5 trubičiek):
- 5 ks mini tortilla
- 250g ricotta
- 40g proteín (my sme použili príchuť vanilka)
- olivový olej na potretie (10ml)
- mleté orechy na ozdobenie
- voliteľné: citrónová kôra, sladidlo
Sladidlo sme nepoužili žiadne, nakoľko vanilkový proteín ricottu osladil dostatočne.
Postup:
Tortillky vytvarujeme do tvaru trubičiek a fixujeme pomocou špáradiel.
Takto formované tortilly potrieme jemne olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
Pečieme asi 10 minút a následne ich otočíme a pečieme ešte cca 10 minút. Pozorujte, aby sa nespiekli, ale boli upečene dozlatista. Pri otáčaní odporúćame mierne dotvarovať, nakoľko sa môže stať, že počas pečenia tortilly trošku spľasnú.
Kým sú tortilly ešte horúce, dajú sa tvarovať, no keď vychladnú, stanú sa chrumkavé a lámavé, ale iba ak sú dostatočne upečené.
Medzitým, ako sa pečú tortilly, si môžeme pripraviť náplň z ricotty a proteínu. Môžeme pridať aj citrónovú kôru, prípadne sladidlo, ak by vám nevyhovovala sladkosť. Pozor ale - ak použijete med alebo cukor, či sirupy na sladenie, pridávate do recepta kalórie navyše. Niekomu to nemusí vadiť, a preto si môžete kľudne recept dotvoriť podľa svojich chutí a predstáv.
Upečené tortilly necháme vychladnúť a následne plníme duté rolky pripraveným krémom. Môžete použiť vrecko, to je asi najpraktickejšie riešenie.
Do misky si pripravíme mleté orechy (napr. lieskové) a konce trubičiek obalíme. Namiesto orechov sa dá ako ozdoba použiť aj ovocie, alebo kúsky čokolády. Originálny recept by mal byť s drtenými pistáciami.
Trubičky sú hotové, dobrú chuť!